MODERNA

Renaixement i Reforma


                  Si vols conéixer què és aquesta famosíssima imatge fes click en qualsevol d´aquestos enllaços 


  • Visita virtual en 3D a  La Capella Sixtina de Miquel Àngel, obra mestra de l´art renaixentista.  
  (fes click en l´enllaç de la imatge) 
  • Fulletja , un a un, totes les seues ingenioses pàgines i descobreix aquesta rèplica digital del CODEX MADRID, un dels tractats més importants de Leonardo  Da Vinci.

 (fes click en l´enllaç de la imatge)
  • Vídeo: Extracte de la pel·lícula Luter i les tesis de Wittenberg  on es veu l´origen de la reforma protestant.
 




Els grans descobriments geogràfics

  •  Recopilació de Vídeos  
        
      Els viatges de Colom                                     La primera volta al món


  • Llegiu atentament aquestos textos, especialment seleccionats, per tal de mostrar-vos algunes de les aventures i anècdotes més sorprenents i conegudes dels conquistadors espanyols del segle XVI.

 text A)                                              Cremar les Naus

  Quan es presenten reptes i dificultats pot ser temptador retirar-se a la seguretat i la comoditat de casa . Per evitar donar la volta i abandonar les seues metes, una de les claus del conqueridor espanyol va ser eliminar les rutes d'escapament i tornada a Cuba.
  Quan Hernán Cortés va arribar a Mèxic, una de les  seues primeres ordres va ser anar a "cremar les naus"Cortés estava compromés amb la seua missió i no volia permetre als seus homes l´opció de tornar a Cuba (lloc d´on havien salpat). Mitjançant l'eliminació d'aquesta opció, es a dir, l'eliminació d'una ruta d'escapament; Cortés i els seus homes es van veure obligats a centrar-se en una única opció: la conquesta de Mèxic.





 text B)                                                   Els tretze de la fama 

Francisco Pizarro va iniciar la conquesta del Perú en 1524 amb cent dotze homes, quatre cavalls i només una nau. Els seus socis Diego de Almagro i Hernando de Luque es van quedar a Panamà amb la missió de contractar més gent i eixir posteriorment amb ajuda i queviures darrere de Pizarro. Durant aquesta època van mantenir durs enfrontaments amb els indis de la costa sud de Panamà on Pizarro va rebre fins a set llançades i Almagro va perdre un ull  per una fletxa.
A  finals de setembre de 1526, quan havien transcorregut dos anys de viatges cap al sud afrontant tota classe d'inclemències i calamitats, van arribar a la illa del Gall exhausts. El descontent entre els soldats era molt gran ja que portaven diversos anys passant calamitats sense aconseguir cap resultat. Pizarro intentà convèncer als seus homes perquè seguiren avançant, no obstant açò la majoria dels seus soldats volien desertar i tornar. És aleshores quan es produí l'acció extrema de Pizarro, traçar una ratlla en el sòl de l´ illa obligant a decidir als seus homes entre seguir o no en l'expedició descobridora. Tan sol van creuar la línia tretze homes: "els tretze de la Fama".
Sobre l'escena, ens la explica l'historiador José Antonio del Bust:
"Pizarro no es va deixar guanyar per la passió i, desembeinant la seua espasa, va avançar amb ella despullada  fins als seus homes. Es va detenir enfront d'ells, els va mirar a tots i evitant-se una arenga llarga es va limitar a dir, al mateix temps que  traçava amb l'arma una ratlla sobre l'arena:
— «Por este lado se va a Panamá, a ser pobres, por este otro al Perú, a ser ricos; escoja el que fuere buen castellano lo que más bien le estuviere».
Un silenci de mort va rubricar les paraules de l'heroi, però passats els primers instants del dubte, es va sentir cruixir l'arena humida, que en nombre de tretze, van passar la ratlla".
Pizarro i els Tretze de la Fama van esperar en l'illa del Gall cinc mesos pels reforços, els quals van arribar de Panamà enviats per Diego de Almagro i Hernando de Luque, al comandament de Bartolomé Ruiz. La nau va trobar a Pizarro i els seus, famolencs i assetjats pels indis. Aquell mateix dia, Pizarro va ordenar salpar cap al sud.  

  • Més textos, biografíes, imatges, mapes antics, enllaços... tot en la  WEB:                                                  CRÒNIQUES d´AMÈRICA
  • La pel·lícula: "1492: La conquista del paraiso"
 .

Gènere: Aventures. Històrica (Segle XVI). Conquesta d'Amèrica. Drama. 1992.
Direcció Ridley Scot
Descripció: Cristóbal Colón (Cristòfol Colom), un navegant  genovés, somia amb obrir una nova ruta cap a Àsia per obrir una nova ruta comercial. Colón ha sol·licitat en va el suport de França, d'Anglaterra i de Portugal, però l'empresa ha estat jutjada com a poc factible per tots, malgrat aquests inconvenients, aconsegueix ser recolzat pel pare Marchena i per l'armador Martín Alonso Pinzón, i el Banquer Valencià Luis de Santàngel, qui li promet una audiència amb la Reina Isabel de Castella. Isabel dóna la seva aprovació al projecte. Cristóbal Colón salpa aleshores sabent que el viatge és molt més llarg del que deia, però el 12 d'Octubre de 1492, 'La Pinta', 'La Nena' i 'La Santa María', atraquen en una petita Illa del Carib la cridaran San Salvador. Colón ha descobert un continent que ningú havia sospitat que existís, i que eixamplarà de sobte els límits dels nostres coneixements i del nostre univers... A partir d'ací començarà una de les grans històries que canviarà el futur del món.


L´imperi dels Àustries
  • Arbre genealògic interactiu:


(fes click sobre la imatge)
 

  •  Qui succeirà al rei "Hechizado" ?  La Guerra de Succesió Espanyola
La Guerra de Successió Espanyola (1701 – 1713/1715) va ser un conflicte bèl·lic internacional, que, a més d'afectar el conjunt d'Europa, va incloure la Guerra de la reina Anna a l'Amèrica del Nord, com també accions de pirates i corsaris a les costes de l'Amèrica espanyola. En aquesta confrontació, a més de la successió a la corona hispànica, s'hi dirimia també la qüestió de l'equilibri de poder entre les diferents potències europees, considerant-se un dels primers conflictes globals. http://www.triviumdigital.com/-la-guerra-de-sucesion-espanola
( fotografia: Carles II)
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada